Přihlásit

Slezská fazolová polévka s uzeným masem

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Severní Morava

Paní domácí
1917
Slezská fazolová polévka s uzeným masem – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 30 - 45 minut

Dnes je: 13.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Slezská fazolová polévka s uzeným masem – ilustrační foto
  • Slezská fazolová polévka s uzeným masem
  • Postup

    1 - Fazole necháme nabobtnat dle návodu a vodu z nich již nepoužíváme. Fazole pak uvaříme do měkka, což trvá dle druhu fazolí 40 - 60 minut( info je obvykle na balení), 15 minut před koncem vaření fazolí přidáme na tenká kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu. Na oleji v hrnci osmahneme cibulku, přidáme hladkou mouku, promícháme krátce zasmahneme, přilijeme 300 ml vody. Vše metličkou promícháme a povaříme 10 minut na staženém plameni.Pak přidáme sladkou papriku a znovu vše promícháme. 2 - Do hrnce k uvařené jíšce potom přilijeme uvařené fazole i s vodou ve které jsme fazole vařily a se zeleninou. Pokud se nám zdá, že je vody málo přilijeme dle potřeby (mělo by být cca 2 litry polévky), přidáme na kostičky nakrájené uzené a povaříme ještě 15 minut. Dle chuti dosolíme, ale díky uzenému které je slané, můžete solit méně. Nakonec dejte do polévky lžíci smetany povařte ještě 2 minuty a máte hotovo. Dobrou chuť.

    Suroviny

    400 - 500 g uzené krkovice (ideálně vyuděné)
    500 g červených fazolí
    1 větší mrkev
    1 střední petržel
    1 kolečko celeru
    2 lžičky mleté sladké papriky
    2 lžíce hladké mouky
    1 lžíce kysané smetany
    1 cibule
    sůl