Přihlásit

Dýňový krém na bílém víně

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Jižní Morava

Beruska21
286
Jak uvařit dýňový krém na bílém víně? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Dýňový krém na bílém víně
  • Dýňový krém na bílém víně
  • Postup

    Nevíte co udělat z dýně? Polévka dýňový krém je ta správná volba. Je snadná, zdravá a krásně voní po koření. Bílé víno ji dodává labužnickou chuť.

    1 - Nejprve si z kořenové zeleniny připravíme vývar. 2 - Na olivovém oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, promícháme, minutku povaříme a přidáme na kostky nakrájenou dužinu z dýně. Vše promícháme, trochu stáhneme plamen a povaříme dvě minuty. Potom přidáme víno, opět vše promícháme a opět vše povaříme 2 minuty. Potom přilijeme zeleninový vývar tak, aby se dýně dusila, přidáme tymián a dusíme do měkka, dle potřeby přiléváme vývar. Měkkou dýni rozmixujeme do hladka. Přilijeme 1 l vývaru a pokud by polévka byla příliš hustá, přidejte vývar. Polévku dle chuti osolíme, stáhneme plamen znovu na polovinu a povaříme polévku ještě 5 minut za občasného promíchání. Vypneme plamen a když polévka přestane bublat, vložíme do polévky 2 lžíce kysané krémové smetany a metličkou ji v polévce rozmícháme. A již si jen pochutnávejte na této mimořádně chutné polévce. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na zeleninový vývar

    1 mrkev
    1 petržel
    1 kolečko celeru

    Na polévku:

    1 kg dužiny z dýně Hokaido
    125 ml bílého vína
    1 velká cibule
    2 větší stroužky česneku
    1 lžička tymiánu
    2 lžíce kysané krémové smetany (15 a více %)
    olivový olej
    sůl