Přihlásit

Smetanový slepičí vývar z Jesenicka

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Severní Morava

Beruska21
86
jesenický slepičí smetanový vývar (3)

Srpen 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • jesenický slepičí smetanový vývar (3)
  • jesenický slepičí smetanový vývar (2)
  • Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1 - V tlakovém hrnci si uvaříme vývar ze slepice, předepsaného koření a soli. Čím déle se vývar vaří, tím je chutnější a zdravější. Hotový vývar přecedíme, vyndáme slepici a necháme ji vychladnout tak, aby z ní bylo možné obrat maso. Koření již do polévky nevracíme. Ze slepice obereme maso nakrájíme ho na menší kousky a vložíme do polévkového hrnce. Přilijeme 1,5 l scezeného vývaru, přidáme na kolečka nastrouhanou kořenovou zeleninu, tymián, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 15 minut. 2 - Mezitím necháme v hrnci rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku, promícháme důkladně metličkou, přilijeme všechno mléko, opět vše důkladně metličkou promícháme, přidáme muškátový oříšek, znovu promícháme a přivedeme jíšku k varu. Stáhneme plamen na nejmenší možný a za občasného promíchání povaříme 10 minut. Takto přiopravenou jíšku vložíme do polévky, důkladně vše promícháme a povaříme ještě dalších 10 minut. Vypneme plamen, přidáme kysanou smetanu a důkladně ji v polévce rozmícháme. Nakonec přidáme vlasové nudle, necháme je několik minut pod pokličkou dojít a podáváme. Jednotlivé porce ozdobíme nasekanou pažitkou. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na vývar:








    Na bešamelovou jíšku:






    Do polévky: