Smetanový slepičí vývar z Jesenicka
Snadné
4 a více porcí
60 - 90 minut
Severní Morava
Postup
Na výlet s
kolo-vylety.cz
1 - V tlakovém hrnci si uvaříme vývar ze slepice, předepsaného koření a soli. Čím déle se vývar vaří, tím je chutnější a zdravější. Hotový vývar přecedíme, vyndáme slepici a necháme ji vychladnout tak, aby z ní bylo možné obrat maso. Koření již do polévky nevracíme. Ze slepice obereme maso nakrájíme ho na menší kousky a vložíme do polévkového hrnce. Přilijeme 1,5 l scezeného vývaru, přidáme na kolečka nastrouhanou kořenovou zeleninu, tymián, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 15 minut. 2 - Mezitím necháme v hrnci rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku, promícháme důkladně metličkou, přilijeme všechno mléko, opět vše důkladně metličkou promícháme, přidáme muškátový oříšek, znovu promícháme a přivedeme jíšku k varu. Stáhneme plamen na nejmenší možný a za občasného promíchání povaříme 10 minut. Takto přiopravenou jíšku vložíme do polévky, důkladně vše promícháme a povaříme ještě dalších 10 minut. Vypneme plamen, přidáme kysanou smetanu a důkladně ji v polévce rozmícháme. Nakonec přidáme vlasové nudle, necháme je několik minut pod pokličkou dojít a podáváme. Jednotlivé porce ozdobíme nasekanou pažitkou. Dobrou chuť.
Suroviny
Na bešamelovou jíšku:
Do polévky: