Přihlásit

Brdská krémová polévka z pečeného pórku

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Střední Čechy

The Žrout
403
Gbrdská z pečeného porku (5)

Září 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Gbrdská z pečeného porku (5)
  • Gbrdská z pečeného porku (3)
  • Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1 - Kořenovou zeleninu očistíme nakrájíme na špalíčky, vložíme do tlakového hrnce, přidáme bobkový list, nové koření a kuličky celého černého pepře. Zalijeme dostatkem vody a uvaříme vývar. Ten scedíme, koření a vyvařenou zeleninu již používat nebudeme. 2 - Pórek nakrájíme na kolečka, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Do pekáče rozložíme pečící papír, vložíme na něj zeleninu a promícháme ji s olivovým olejem. Takto připravenou zeleninu pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů 25 minut. Opečenou zeleninu vložíme do polévkového hrnce, zalijeme ji 1,2 l zeleninového vývaru a vaříme dokud brambory a pórek zcela nezměknou tak, abyste je mohli rozmixovat. Obvykle stačí klasických 12 minut. Měkkou zeleninu rozmixujeme, přidáme mléko, pepř, dle chuti sůl, znovu přivedeme k varu, stáhneme plamen na polovinu a vaříme 7 minut. Pokud by se vám polévka zdála příliš hustá, nařeďte ji trochou vývaru. Polévku vypneme, přidáme kysanou smetanu, vše důkladně promícháme metličkou a máme hotovo. Jednotlivé porce ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou. Dobrou chuť.

    Suroviny