Postup
1 - Fazole namáčíme ve vodě ideálně den předem. Poté je uvaříme s bobkovým listem do měkka. Když fazole začnou měknout, v hrnci rozehřejeme olivový olej a lehce na něm zasmahneme na drobno nakrájenou cibuli, česnek nakrájený na plátky a nastrouhaný celer. Vše promícháme a povaříme cca 1 minutu. Poté přidáme pórek nakrájený na kolečka i se zelenou vrchní částí, tu nakrájíme také. zelí nakrájíme na drobno a vše opět dobře promícháme a minutu povaříme. Potom zalijeme zeleninu 3-4 naběračkami horké vody z fazolí, přiklopíme hrnec pokličkou a podusíme za občasného promíchání 10 minut. K fazolím samozřejmě dle potřeby doléváme vodu. 2 - Zeleninovou směs poté přidáme k fazolím, přidáme také protlak a všechno koření a dle chuti sůl. Vše opět důkladně promícháme a vaříme dokud fazole nezměknou. V této fázi, kdy jsou fazole již téměř měkké, stačí obvykle 12 minut. Na talíři hotovou polévku ozdobíme čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.