Přihlásit

Umbrijská ribollita

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Itálie

Beruska21
438
Uumbrijska ribollita (1)

Dnes je: 25.9. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Uumbrijska ribollita (1)
  • Uumbrijska ribollita (4)
  • Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1 - Fazole namáčíme ve vodě ideálně den předem. Poté je uvaříme s bobkovým listem do měkka. Když fazole začnou měknout, v hrnci rozehřejeme olivový olej a lehce na něm zasmahneme na drobno nakrájenou cibuli, česnek nakrájený na plátky a nastrouhaný celer. Vše promícháme a povaříme cca 1 minutu. Poté přidáme pórek nakrájený na kolečka i se zelenou vrchní částí, tu nakrájíme také. zelí nakrájíme na drobno a vše opět dobře promícháme a minutu povaříme. Potom zalijeme zeleninu 3-4 naběračkami horké vody z fazolí, přiklopíme hrnec pokličkou a podusíme za občasného promíchání 10 minut. K fazolím samozřejmě dle potřeby doléváme vodu. 2 - Zeleninovou směs poté přidáme k fazolím, přidáme také protlak a všechno koření a dle chuti sůl. Vše opět důkladně promícháme a vaříme dokud fazole nezměknou. V této fázi, kdy jsou fazole již téměř měkké, stačí obvykle 12 minut. Na talíři hotovou polévku ozdobíme čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.

    Suroviny

    200 g bílých fazolí
    1 větší pórek
    1 cibule
    1 stroužek česneku
    1 kolečko celeru
    50 g bílého zelí
    1 větvička čerstvého rozmarýnu
    1 větvička čerstvého tymiánu
    1 bobkový list
    1/2 lžičky mletého černého pepře
    2 lžíce rajčatového protlaku
    olivový olej
    sůl
    čerstvá petrželka na ozdobení