Postup
1 - Fazole namáčíme přes noc ve studené vodě. Poté je v neoselené vodě s bobkovými listy uvaříme do měkka. Když jsou fazole téměř měkké, zpěníme na sádle na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, dobře vše promícháme a velmi krátce cca 20 vteřin mícháme. Potom přilijeme 2 - 3 naběračky vroucí vody z fazolí, vše důkladně promícháme metličkou a přilijeme k fazolím. Přidáme dle chuti sůl, na kolečka nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájenou pálivou papriku, stáhneme plamen na polovinu a vaříme ještě 15 minut. Celkem by jsme měli mít cca 1,5 l polévky. Nakonec přidáme kysanou smetanu a ocet, vše opět promícháme metličkou, necháme na téměř staženém plamenu 2 minuty probublávat a je hotovo. Dobrou chuť.