Přihlásit

Beskydská polévka z kořenové zeleniny

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Severní Morava

Paní domácí
813
Beskydská polévka z kořenové zeleniny – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Beskydská polévka z kořenové zeleniny – ilustrační foto
  • Náhled receptu Beskydská polévka z kořenové zeleniny
  • Postup

    1 - Ze surovin na vývar si v tlakovém hrnci připravíme vývar. celkově byste měli mít 1,7 l vývaru. 2 - Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Potom přidáme všechnu ostatní zeleninu nakrájenou na kostičky a brambory nakrájené také na kostičky. Dobře vše promícháme, lehce zasmahneme a zalijeme o 1,5 l scezeného vývaru, ze kterého vyndáme koření. Vaříme pod pokličkou dokud zelenina nezměkne. Měkkou zeleninu rozmixujeme, přidáme dle chuti sůl a všechno koření a ocet. Přidáme krupici a vše důkladně promícháme metličkou a pokud by byla polévka moc hustá přidáme 1 - 2 naběračky vývaru. Stáhneme plamen na polovinu a povaříme ještě 7 minut. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na vývar

    1 mrkev
    1 petržel
    1 kolečko celeru
    1 cibule
    5 kuliček celého černého pepře
    5 kuliček nového koření
    1 bobkový list

    Do polévky

    1 větší mrkev
    1 petržel
    1 kolečko celeru
    1 cibule
    200 g brambor
    1/2 kedlubny
    1 větší stroužek česneku nebo 2 menší
    1/4 lžičky mletého kmínu
    1/4 lžičky karí
    1/4 lžičky mleté skořice
    1 lžičky strouhaného zázvoru
    1 a 1/2 jablečného octa
    2 lžíce hrubé krupice
    sůl
    trochu oleje