Přihlásit

Šumavská bramboračka

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Západní Čechy

The Žrout
975
Šumavská bramboračka – Snadné Česko recept, zvládnete za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Šumavská bramboračka – ilustrační foto
  • Šumavská bramboračka
  • Postup

    1 - Nejprve si v tlakovém hrnci připravíme vývar. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky (né tu zeleninu z vývaru!) a orestujeme na sádle za občasného promíchání. Teprve potom přidáme na drobno nakrájenou cibuli, zeleninu promícháme a ještě minutu restujeme. Zeleninu poté zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru, přidáme na kostičky nakrájené brambory, dvě lžíce krupice, vše důkladně promícháme, přivedeme k varu a vaříme klasických 12 minut dokud brambory a zelenina nezměknou. Tenhle čas obvykle stačí. V polovině vaření přidáme na čtvrtky nakrájené houby a sůl a stáhneme plamen na polovinu. Dovaříme tak aby vše bylo měkké a houby pustily do polévky svou chuť a vůni. Nakonec polévku dle chuti dosolíme, přidáme majoránku, pepř, prolisovaný česnek a uvařené ječné kroupy. Vše opět důkladně promícháme a necháme přejít varem 3 minuty. Polévku ozdobte pažitkou, na kterou jsem já zapomněl...Dobrou chuť.

    Suroviny

    400 g jakýchkoli hub
    4 středně velké brambory
    50 g ječných krup
    2 lžíce klasické hrubé krupice
    1 petržel
    1 kolečko celeru
    1 trochu tlustější mrkev
    1 cibule
    1 lžička kmínu
    1/2 lžičky mletého černého pepře
    1 vrchovatá lžička majoránky
    1 větší stroužek česneku
    sádlo
    sůl
    1,5 l zeleninového vývaru (z kořenové zeleniny)
    pažitka na ozdobení