Přihlásit

Valašský čír

Snadné

4 a více porcí

Do 30 minut

Střední Morava

Beruska21
941
Jak uvařit valašský čír? Snadné recept, připravený za Do 30 minut

Dnes je: 13.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Valašský čír – ilustrační foto
  • Valašský čír – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Sušené houby namáčíme alespoň 1 hodinu ve vodě. Do polévkového hrnce vložíme namočené houby i s vodou ve které se namáčely. Přidáme čerstvé houby nakrájené na čtvrtky a vše zalijeme 1 l vody. Přivedeme k varu, přidáme sůl a povaříme klasických 12 minut. Potom přidáme mléko, ve kterém jsme si rozmíchali bryndzu. Vše důkladně promícháme a přidáme nasekaný kopr. Opět vše důkladně promícháme a povaříme vše ještě 12 minut. Do hotové polévky vložíme oříšek másla a nudle, které necháme v horké polévce dojít. Můžete použít domácí nudle nebo když pospícháte, použijte klasické kupované vlasové nudle. Bryndzu vybírejte tak, aby podíl ovčího a kravského sýra byl 50:50, protože bryndza jen z ovčího sýra není pro každého, má svou typickou vůni, která nemusí být každému po chuti. Na talíři ozdobíme polévku čerstvým koprem. Dobrou chuť.

    Suroviny

    400 g hříbku nebo houby dle vlastní volby
    větší hrst sušených hub
    125 g bryndzy z kravského a ovčího mléka
    250 ml mléka
    1 hrst nasekaného kopru
    domácí nudle (můžou být i klasické kupované)
    1 lžíce másla
    kopr na ozdobení