Bryndzová polévka z Púchova
Snadné
4 a více porcí
Do 30 minut
Slovensko
1037
0
Postup
1 - V tlakovém hrnci si osolené vodě nejprve uvaříme dobře propláchnuté kroupy. Od doby kdy začne hrnec syčet, vaříme kroupy 30 minut. Scedíme je a zatím necháme v zakrytém talíři.
2 - Brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Z uvařených brambor si odlijeme 3 naběračka bramborové vody a brambory scedíme.
3 - Z kořenové zeleniny, cibule a nového koření si v tlakovém hrnci uvaříme zeleninový vývar. Na polévku budeme potřebovat 1,4 l vývaru.
4 - Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, vše dobře promícháme a přilijeme 1,4 l vývaru. Přidáme 3 naběračky bramborové vody, brynzu, kmín, na malé kousky nakrájené nebo nakrouhané zelí a dle chuti sůl. Vaříme dokud zelí nezměkne. Potom přidáme uvařené brambory, kroupy, smetanu a hrst nasekaného kopru. Vše důkladně promícháme, trochu stáhneme plamen a povaříme ještě 3 minuty. A je hotovo. Dobrou chuť.
Suroviny