Přihlásit

Bryndzová polévka z Púchova

Snadné

4 a více porcí

Do 30 minut

Slovensko

Beruska21
1030
Bryndzová polévka z Púchova – Snadné Slovensko recept, zvládnete za Do 30 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Bryndzová polévka z Púchova – ilustrační foto
  • Postup

    1 - V tlakovém hrnci si osolené vodě nejprve uvaříme dobře propláchnuté kroupy. Od doby kdy začne hrnec syčet, vaříme kroupy 30 minut. Scedíme je a zatím necháme v zakrytém talíři. 2 - Brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Z uvařených brambor si odlijeme 3 naběračka bramborové vody a brambory scedíme. 3 - Z kořenové zeleniny, cibule a nového koření si v tlakovém hrnci uvaříme zeleninový vývar. Na polévku budeme potřebovat 1,4 l vývaru. 4 - Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, vše dobře promícháme a přilijeme 1,4 l vývaru. Přidáme 3 naběračky bramborové vody, brynzu, kmín, na malé kousky nakrájené nebo nakrouhané zelí a dle chuti sůl. Vaříme dokud zelí nezměkne. Potom přidáme uvařené brambory, kroupy, smetanu a hrst nasekaného kopru. Vše důkladně promícháme, trochu stáhneme plamen a povaříme ještě 3 minuty. A je hotovo. Dobrou chuť.

    Suroviny

    125 g bryndzy
    200 ml krémové kysané smetany 15 - 16%
    220 g bílého zelí
    3 brambory
    70 g ječných krup
    1 lžička mleté sladké papriky
    1 lžička kmínu
    1 cibule
    máslo
    1 hrst nasekaného kopru
    7 kuliček nového koření
    kořenová zelenina a 1 cibule na vývar
    sůl