Přihlásit

Jihočeská kulajda s houbami a zastřenými vejci

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Jižní Čechy

The Žrout
1042
Jak uvařit jihočeská kulajda s houbami a zastřenými vejci? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Jihočeská kulajda s houbami a zastřenými vejci
  • Recept: Jihočeská kulajda s houbami a zastřenými vejci
  • Jihočeská kulajda s houbami a zastřenými vejci
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Sušené houby namáčíme ve vodě alespoň 30 minut. Z másla mouky si vytvoříme jíšku, promícháme ji metličkou, přidáme kmín, zasmahneme necelou minutu a zalijeme ji 1 litrem zeleninového vývaru, přivedeme k varu, stáhneme plamen a povaříme 30 minut pod pokličkou. Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory, namočené houby i s houbovou vodou, dle chuti osolíme, přidáme lžící octa a vaříme dokud brambory nezměknou. Dle potřeby doléváme vývar, měli by jste mít cca 1, 4 l polévky. Když jsou brambory měkké přidáme kysanou smetanu a nasekaný kopr, dobře polévku promícháme a necháme přejít varem na staženém plameni 3 minuty. Polévka je hotová. 2 - Připravíme si zastřená vejce. Vejce vyndejte již na úplném začátku vaření z lednice. Když je polévka hotová, v menším hrnci s dostatkem vody, přivedeme vodu s octem k varu. Lžící mícháme zleva do prava vodu tak, aby jsme vytvořili vír. Do něho vložíme téměř z hladiny do vroucí vody vejce. Jak se vír točí, bílek se otočí okolo žloutku. Můžete tomu pomoci také lžící. Pokud chcete mít žloutek pevný vařte 3 minuty. Pokud tzv. na hniličku stačí minutka a kousek. Popravdě je to trochu o tréninku, pokud se vejce nepovede na poprvé buďte klidní, polévka bude chutná i tak. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na polévku

    1 velká hrst sušených hub
    160 - 200 g brambor
    1 velká hrst nasekaného kopru
    1 lžička kmínu
    3 lžíce kysané krémové smetany 15 - 16%
    1 lžíce octa
    1 lžíce hladké mouky
    1 lžíce másla
    sůl

    Na zastřená vejce

    1 porce 1 vejce
    voda
    2 lžíce octa