Přihlásit

Tažený závin s hruškami

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Jižní Morava

The Žrout
849
Tažený závin s hruškami  – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Tažený závin s hruškami
  • Tažený závin s hruškami
  • Náhled receptu Tažený závin s hruškami
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Do hnětače vložíme mouku promíchanou se solí. Přidáme ve vlažné vodě rozšlehané vejce spolu s rozpuštěným sádlem. Vše hněteme hnětací hákem nejprve na menší rychlost dokud se nezačne tvořit těsto. Potom zvýšíme rychlost a těsto hněteme 7 minut. Hnětací mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto odpočinout v troubě předehřáté na 40 stupňů 30 minut. 2 - Těsto rozdělíme na dva pláty, stejně tenké jako na štrúdl. Jednotlivé pláty pomažeme máslem, na středu je posypeme strouhankou z piškot a rozložíme na ně nastrouhané hrušky. Smícháme 3 lžíce cukru se skořicí a posypeme jím nastrouhané hrušky. Povrch posypeme hrozinkami a nasekanými mandlemi. Následně závin zavineme jak na štrúdl. Do pekáče položíme pečící papír a na něj záviny. Záviny potřeme rozpuštěným másle a posypeme po povrchu nasekanými mandlemi. Záviny pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 50 minut. Závin bude i po upečení převážně světlý. Je to proto, že těsto neobsahuje žádný cukr a není pomašlované vejci, ale máslem. Záviny nechte zcela vychladnout, naporcujte je a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto

    300 g hladké mouky
    1 lžička sádla
    125 ml vody
    1 celé vejce

    Na náplň

    1 kg hrušek
    3 lžíce cukru krupice
    1 lžička skořice
    hrozinky
    nasekané mandle
    piškotová strouhanka
    máslo

    Ostatní

    rozpuštěné máslo na potření
    nasekané mandle na ozdobu
    moučkový cukr na posyp