Přihlásit

Vánoční medové řezy

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Celá ČR

Paní domácí
701
Vánoční medové řezy – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 45 - 60 minut

Dnes je: 13.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Vánoční medové řezy
  • Vánoční medové řezy
  • Vánoční medové řezy – ilustrační foto
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Do menšího hrnce nejprve vložíme cukr, med, olej, skořici, špetku a nadrcený hřebíček. Vše přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme vše 1 minutu. Potom přidáme kandované citrusové ovoce, vše opět promícháme a povaříme za stálého míchání metličkou ještě minutu. Směs odtavíme a necháme téměř vychladnout. Občas ji promícháme, aby neulpívala na dně hrnce. 2 - Mouku promícháme s kypřícím práškem. Do šlehače vložíme zchladlou směs, přilijeme 200 ml mléka a šleháme na nejvyšší rychlost 10 minut. Občas je nutné šlehač vypnout a pokud se směs lepí na dno, tak ji kuchyňskou špachtličkou ode dna odlepit. Čím déle se směs bude šlehat, tím se bude v mléce rozpouštět. Následně přidáme vejce a šleháme dalších 5 minut na nejvyšší rychlost. Potom rychlost trochu stáhneme a začneme přidávat promíchanou mouku. Nakonec přidáme nasekané mandle, ještě 2 minuty vše šleháme a těsto je hotové. Dle potřeby přilévejte během šlehání do těsta mléko. Těsto by mělo mít konzistenci asi jako na perník. 3 - Na pekáč rozložte pečící papír, nalijte do něj těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 40 minut. Upečený moučník potřete kondenzovaným mlékem. Na vychladlý moučník položte kandované třešně. Ty se však někdy těžko shání, proto je můžete nahradit gumovými bonbóny. Vychladlý moučník naporcujte a jednotlivé porce posypte nasekanými mandlemi. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto

    5 lžic medu
    125 ml oleje
    125 g třtinového cukru
    100 g kandovaného ovoce (citrusy)
    1 nadrcený hřebíček
    1/2 lžičky mleté skořice
    350 g hladké mouky
    1/2 prášku do pečiva
    2 celá vejce
    100 g nasekaných mandlí
    špetka soli
    250 - 300 ml mléka

    Ostatní

    kondenzované slazené mléko na potření
    kandované třešně nebo gumové bonbóny na ozdobení
    nasekané mandle na ozdobení