Přihlásit

Žatecký štědrovečerní perník

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Severní Čechy

Paní domácí
1219
 Žatecký štědrovečerní perník – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  •  Žatecký štědrovečerní perník – ilustrační foto
  •  Žatecký štědrovečerní perník
  • Náhled receptu  Žatecký štědrovečerní perník
  • Recept:  Žatecký štědrovečerní perník
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Oddělíme žloutky od bílků a z bílků a špetky soli si připravíme tuhý sníh. Ve šlehači třeme žloutky, cukr, máslo a zavařeninu na vyšší rychlost 10 minut. Potom přidáme kakao, citronovou kůru, v sekáčku na drobno nasekané lískové oříšky, mléko a postupně přidáváme mouku promíchanou s práškem do perníku. Nakonec na menší rychlost opatrně zašleháme sníh z bílků. S mlékem vždy trochu opatrně, kolik ho do těsta dáte nakonec záleží na tom kolik ho naváže mouka. Těsto by mělo být spíše řídčí. 2 - Těsto nalijeme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů 40 - 45 minut. Perník před vložením do trouby pomašlujte mlékem. Stejně tak upečený perník ihned pomašlujte mlékem a nechte zcela vychladnout. 3 - Cukr třeme s citronovou trávou 15 minut na vyšší rychlost. Polevou ihned pomažeme zcela vychladlý perník. Polevu posypeme nasekanými ořechy a kandovaným ovocem. Perník vložte do chladničky nechte polevu zatuhnout a potom ho naporcujte. Dobrou sladkou chuť.

    Suroviny

    Na těsto

    300 g hrubé mouky
    150 g cukru krupice
    70 g másla
    2 vejce
    3 lžíce rybízové marmelády nebo povidel
    1 lžíce kakaa
    50 g mletých lískových oříšků
    trochu citronové kůry
    1/2 kypřícího prášku do perníku
    125 - 200 ml mléka
    špetka soli

    Na polevu

    130 g moučkového cukru
    2 lžíce citronové šťávy bez pecek

    Na posyp

    50 g lískových oříšků
    kandované ovoce