Přihlásit

Třešňový koláč

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Celá ČR

Paní domácí
1148
Jak uvařit třešňový  koláč? Snadné recept, připravený za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Třešňový  koláč
  • Třešňový  koláč
  • Třešňový  koláč
  • Recept: Třešňový  koláč
  • Třešňový  koláč – ilustrační foto
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Nejprve vytvoříme korpus. Utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem, pak postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto. Těsto vložíme do dortové formy, ve které na dno položíme pečící papír a strany vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Korpus pečeme na 180 stupňů cca 15 minut. Zkontrolujeme špejlí, pokud se na ní nic nelepí je korpus hotový. Korpus necháme vychladnout a potřeme ho povidly nebo marmeládou dle chuti. 2 - Polevu vytvoříme z kompotové šťávy, ve které rozmícháme 1 puding a přidáme 2 lžíce cukru. Šlehací metlou mícháme a přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu a ihned polevu roztíráme na koláč. Vychladlý koláč necháme 1 den v lednici, korpus tak natáhne vlhkost z polevy a zavařeniny a je krásně měkký. Chutná skvěle a pro svůj poměrně malý obsah cukru ho můžeme nazývat fit dortem. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na koláč

    1 sklenice (500 ml)nakládaných třešní nebo višní
    250 g hladké mouky
    100 g másla
    2 žloutky
    100 ml mléka
    80 g cukru
    1 lžička prášku do pečiva
    povidla nebo marmeláda na potření

    Na maso

    400 ml šťávy z kompotu
    1 ovocný puding
    2 lžíce cukru