Přihlásit

Borovanská borůvková bublanina

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Jižní Čechy

Beruska21
1063
Borovanská borůvková bublanina – Snadné Česko recept, zvládnete za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Borovanská borůvková bublanina – ilustrační foto
  • Borovanská borůvková bublanina
  • Recept: Borovanská borůvková bublanina
  • Borovanská borůvková bublanina
  • Borovanská borůvková bublanina
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který prozatím odložíme do lednice. Mouku dobře promícháme s práškem do pečiva. Ve šlehači třeme žloutky s cukrem na vyšší rychlost 7 minut. Potom přidáme olej, zašleháme cca 1 minutu a přilijeme 200 ml mléka. Opět krátce zašleháme a postupně po lžících přidáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Dle potřeby přilijeme ještě trochu mléka, těsto by mělo být podobně jako na bábovku. Nakonec krátce na menší rychlost zašleháme tuhý sníh. Těsto vlijeme na pekáč a povrch bohatě posypeme borůvkami. Borůvky rozhodně není třeba obalovat v hrubé mouce, jsou tak lehké, že na dno nepropadnou. Použijte větší pekáč. Pekáč můžete klasicky vymazat máslem a vysypat hrubou mouku nebo použít pečící papír. Za mě je lepší pečící papír. Hotovou bublaninu pak můžete z pekáče v klidu vyndat a nakrájet jinde než v pekáči, který tak nepoškrábete. 2 - Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů 45 minut. Po uběhnutí doby pečení nechte bublaninu ještě 10 minut ve vypnuté troubě. Nechte vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    400 - 500 g borůvek
    420 g polohrubé mouky
    330 g cukru krupice
    4 žloutky
    4 bílky
    125 ml oleje
    250 - 300 ml mléka
    1 prášek do pečivašpetka soli
    špetka soli