Přihlásit

Slezské babčáky

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Severní Morava

Beruska21
925
Slezské babčáky – Snadné Česko recept, zvládnete za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Slezské babčáky
  • Slezské babčáky – ilustrační foto
  • Náhled receptu Slezské babčáky
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Brambory uvaříme v tlakovém hrnci ve slupce a necháme je zcela vychladnout. Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, špetku soli,vejce, vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto. Vytvoříme si z těsta dvě šišky jako na knedlíky. Odkrajujeme placky velikosti knedlíku, ze kterých vytvoříme kuličku a následně ji rozmáčkneme na pomoučněném vále na placku. 2 - Placky rozložíme na pekáč, do kterého vložíme pečící papír a na něj rozložíme placky. Pečeme je v troubě předehřáté na 190 stupňů 20 minut. Na ještě horkých plackách necháme rozpustit malé šupinky másla, které se rozpustí. Rozpuštěným máslem pomažeme celé placky. Naskládáme je na sebe a necháme zcela vychladnout. 3 - Zcela vychladlé placky pomažeme povidly a lehce posypeme skořicovým cukrem. A již si jen pochutnávejte na této tradiční slezské pochoutce. Babčáky jsou velmi chutné. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto

    800 g brambor
    250 g hrubé mouky
    1 celé vejce
    špetka soli

    Na ozdobení

    povidla na pomazání
    moučkový cukr promíchaný se skořicí na posyp

    Ostatní

    máslo na pomazání