Přihlásit

Žitný švestkový perník pražského frajera

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Praha

Paní domácí
969
Jak uvařit žitný švestkový perník pražského frajera? Snadné recept, připravený za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Žitný švestkový perník pražského frajera
  • Žitný švestkový perník pražského frajera – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Nejprve si v míse smícháme všechny sypké suroviny. Potom třeme ve šlehači samostatně žloutky, máslo a cukr do pěny 15 minut na vyšší rychlost. 2 - Přidáme všechen med, mléko a prošleháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou se sypkými surovinami. Nakonec přidáme vypeckované švestky nasekané v sekáčku. Šleháme těsto ještě 4 minuty, dle potřeby můžeme přidat trochu mléka. Těsto by mělo být řídké asi jako na bábovku, ale o trochu méně. 3 - Těsto vlijeme do pekáče vymazaného máslem a vymazaného hrubou moukou. Perník pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů 50 - 55 minut. Perník nechte zcela vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    500 g žitné celozrnné mouky
    500 g švestek
    600 ml mléka
    50 g másla
    100 g třtinového cukru
    2 žloutky
    6 lžic medu
    1/2 lžičky mleté skořice
    1 lžička mletého anýzu
    1/4 lžičky kypřícího prášku do perníku
    2 lžičky jedlé sody
    špetka soli


    Od: Beruska21


    Ty frajere pražskej, ty tedy děláš dobroty. Tenhle perník mi opravdu moc chutnal. A je z žitné mouky, to je také velké plus. Jen tak dál, frajere.


    1