Přihlásit

Žitný povidlový perník s lískovými oříšky

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Praha

Beruska21
948
Žitný povidlový perník s lískovými oříšky – Snadné Česko recept, zvládnete za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Žitný povidlový perník s lískovými oříšky – ilustrační foto
  • Žitný povidlový perník s lískovými oříšky
  • Žitný povidlový perník s lískovými oříšky
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Ve šlehači nejprve třeme žloutky, máslo a cukr do pěny 15 minut. Mezitím si promícháme ostatní sypké suroviny a koření, fenykl si roztlučeme v hmoždíři a lískové oříšky nasekáme v sekáčku. K utřeným žloutkům přilijeme 500 ml mléka a zašleháme povidla. Postupně přidáváme po lžících promíchanou mouku s kořením a oříšky a dle potřeby přiléváme mléko. S mlékem opatrně, množství mléka vždy záleží na vaznosti mouky. Někdy dáme více, jindy méně. 2 - Těsto by mělo mít konzistenci asi jako na bábovku, ale trochu méně tekuté. Po nalití do pekáče má působit lehce hustším dojmem. Těsto tedy vlijte do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče, rovnoměrně ho v pekáči rozetřeme a potřeme mlékem aby nepopraskal. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 40 - 45 minut. Po upečení perník opět potřete mlékem. Zcela vychladlý perník nakrájíme na porce a v půlce vždy přepůlíme. Perník mažeme povidly. Dobrou chuť.

    Suroviny

    500 g žitné mouky
    100 g lískových oříšků
    100 g cukru krupice
    6 lžic povidel
    2 žloutky
    40 g másla
    600 - 700 ml mléka
    1 lžička mletého anýzu
    1 lžička tlučeného fenyklu
    1/2 lžičky mleté skořice
    1 lžička tlučeného fenyklu
    2 lžičky jedlé sody
    špetka soli
    povidla na pomazání