Přihlásit

Žitný medový perník pražského frajera

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Praha

Beruska21
1276
Žitný medový perník pražského frajera – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Žitný medový perník pražského frajera
  • Žitný medový perník pražského frajera
  • Náhled receptu Žitný medový perník pražského frajera
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Ve šlehači nejprve třeme žloutky, máslo a cukr do pěny 15 minut. Mezitím si promícháme ostatní sypké suroviny a koření, které si ideálně roztlučeme v hmoždíři. K utřeným žloutkům přilijeme 400 ml mléka, přidáme med a dobře med zašleháme. Postupně přidáváme po lžících promíchanou mouku s kořením a dle potřeby přiléváme mléko. S mlékem opatrně, množství mléka vždy záleží na vaznosti mouky. Někdy dáme více, jindy méně. 2 - Těsto by mělo mít konzistenci asi jako na bábovku, ale trochu méně tekuté. Po nalití do pekáče má působit lehce hustším dojmem. Těsto tedy vlijte do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče, rovnoměrně ho v pekáči rozetřeme a potřeme mlékem aby nepopraskal. Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 40 - 45 minut. Po upečení perník opět potřete mlékem. Zcela vychladlý perník nakrájíme na porce a v půlce vždy přepůlíme. Perník mažeme marmeládou dle vlastní chuti. Dobrou chuť.

    Suroviny

    500 g žitné mouky
    100 g cukru
    6 lžic medu
    40 g másla
    600 ml mléka
    2 žloutky
    1/2 lžičky mleté skořice
    5 natlučených hřebíčků
    1 lžička tlučeného fenyklu
    2 lžičky jedlé sody
    špetka soli
    povidla nebo marmeláda dle chuti na pomazání