Přihlásit

Cipískův žitný perník s jablky

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Východní Čechy

Paní domácí
2013
Cipískův žitný perník s jablky – Snadné Česko recept, zvládnete za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Cipískův žitný perník s jablky
  • Recept: Cipískův žitný perník s jablky
  • Cipískův žitný perník s jablky – ilustrační foto
  • Recept: Cipískův žitný perník s jablky
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Ve šlehači třeme žloutek, cukr a máslo do pěny 15 minut. Potom přidáme 2/3 mléka, med a postupně přimícháváme mouku promíchanou s jedlou sodou a špetkou skořice. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na tenké plátky. V případě potřeby dolijte mléko či přidejte mouku. Těsto by mělo mít stejnou konzistenci jako například na bábovku. 2 - Jablka rozložíme na dno pekáče, který jsme vymazali máslem a vysypali strouhankou z piškot. Jablka zalijeme hotovým těstem, rovnoměrně ho rozetřeme po celém pekáči. Vyberte spíše menší pekáč s vyšší hranou. Uhlazený povrch perníku lehce pomašlujeme mlékem. Perník díky tomu nepopraská. Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů 35 - 40 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    250 g žitné mouky
    20 g másla
    50 g moučkového cukru
    4 lžíce medu
    250 ml mléka
    1 žloutek
    špetka skořice
    1 lžička jedlé sody
    piškotová strouhanka do formy
    máslo na vymazání formy