Přihlásit

Kynutý švestkový koláč

Snadné

4 a více porcí

90 a více minut

Celá ČR

The Žrout
1407
Kynutý švestkový koláč  – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 90 a více minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Kynutý švestkový koláč
  • Recept: Kynutý švestkový koláč
  • Recept: Kynutý švestkový koláč
  • Náhled receptu Kynutý švestkový koláč
  • Kynutý švestkový koláč
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Droždí a cukr třeme vidličkou dokud droždí není tekuté a smíchané s cukrem. To trvá cca 1/2 minuty. Pak přidáme mléko a mouku, vše důkladně promícháme. Povrch kvásku zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout. Kvásek mám mít konzistenci kašičky, spíše než polévky..ha, ha. 2 - Hladkou mouku promícháme se špetkou soli a přidáme ji spolu s cukrem k vykynutému kvásku. Vše promícháme a nakonec přidáme rozpuštěné, ale zcela vychladlé máslo. Mísíme v domácím robotu 7 minut na nižší rychlost. Těsto má být trochu řidší, nicméně pokud nám bude připadat řídké moc přidáme lžíci nebo dvě mouky. Promísené těsto znovu poprášíme moukou a necháme v nádobě kynout 1 a 3/4 hodiny pod utěrkou. 3 - Pekáč vymažeme máslem, vykynuté těsto propracujeme a vložíme do pekáče. Na těsto naskládáme švestky, které nakonec posypeme krystalovým cukrem. Pečeme na 180 stupňů 40 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na kvásek

    20 g droždí
    60 ml mléka
    60 g hladké mouky
    10 g moučkového cukru

    Na těsto

    320 g hladké mouky
    200 ml mléka
    2 žloutky
    60 g moučkového cukru
    50 g másla
    asi 1 kg vypeckovaných švestek (na velikosti záleží...)