Přihlásit

Jablečné bochánky

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Praha

Paní domácí
1507
Jablečné bochánky – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 60 - 90 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Jablečné bochánky
  • Jablečné bochánky – ilustrační foto
  • Jablečné bochánky – ilustrační foto
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Nejprve si vytvoříme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí a lžíci cukru. Droždí promícháváme s cukrem dokud není tekuté. Pak přidáme lžíci mouky a 1 - 2 lžíce mléka. S mlékem opatrně, někdy stačí jenom lžíce, záleží na mouce. Promícháme, na vrchu posypeme trochou mouky, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek kynout 40 minut. 2 - Kvásek smícháme se zbytkem mouky a cukru, přidáme vejce, mléko a olej, vše důkladně promícháme a nakonec přidáme špetku soli, a vypracujeme těsto. Do těsta pak přidáme na drobné kostičky nakrájená neloupaná jablka a důkladně je zapracujeme do těsta. Těsto pak necháme kynout 60 minut pod utěrkou. 3 - Z těsta vytvoříme kulaté bochánky, které na pekáči trochu zploštíme a necháme cca 15 minut kynout. Bochánky dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme cca 40 minut (dle velikosti bochánků), dokud nezačnou nabírat zlatavou barvu. Bochánky pak vyndáme a ihned je pomažeme rozpuštěným máslem. Můžeme je jíst pouze pocukrované nebo až vychladnou, rozřízněte je a namažte třeba povidly nebo náplní dle vlastní chuti. Dobrou chuť.

    Suroviny

    530 g hladké mouky
    3 lžíce cukru krupice
    25 g droždí
    1 celé vejce
    200 ml mléka
    7 lžic oleje
    2 jablka
    máslo na potření