Přihlásit

Máslová vánočka domácí - vánoční

Střední

4 a více porcí

90 a více minut

Celá ČR

The Žrout
2657
Jak uvařit máslová vánočka domácí - vánoční? Střední recept, připravený za 90 a více minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Máslová vánočka domácí - vánoční
  • Postup

    1-Nejprve si zaděláme na kvásek a to následovně: v míse rozdrolíme a rozmícháme droždí se dvěma lžícemi cukru, promícháváme droždí s cukrem dokud není droždí „tekuté”. Přidáme 2 lžíce mléka a zasypeme 2 lžícemi mouky a promícháme. Kvásek poté lehce zvrchu pomoučníme. Kvásek má být řídký, ale ne aby měl konzistenci polévky. Pokud bude moc řídký, přidejte trochu mouky. Mouku a cukr použité na kvásek neodečítejte z předepsaných surovin. Necháme na teplém místě kynout 50 minut pod utěrkou. 2-Máslo necháme změknout. V zadělávací míse si zatím připravíme ostatní suroviny, zatím bez tuku a soli.Tuk a sůl nesmí přijít do styku s droždím. Pokud se tak stane těsto nevykyne. Suroviny v zadělávací míse tedy smícháme i s kváskem a opatrně přiléváme mléko tak aby těsto nebylo příliš řídké. Je třeba si uvědomit, že máslo nám těsto také naředí. Když se nám začne tvořit těsto přidáme máslo a nakonec špetku soli a rozinky.Těsto pak necháme kynout 60 minut na teplém místě v zakryté nádobě. Těsto obsahuje hodně tuku, proto pokyne pomaleji, ale to není na závadu. Po 60 minutách těsto propracujeme a přikryté necháme znovu kynout cca 45 minut. Pak těsto znovu propracujeme a odvážíme si asi 10 dkg kousky na vánočku. Vánočku pleteme ze šesti pramenů nebo kdo jak umí... Zapletenou vánočku necháme znovu kynout na teplém místě cca 45-50 minut. Protože těsto obsahuje hodně tuku pokyne pomalu. Nejvíce vzejde po začátku pečení. Než vánočku pomašlujeme dáme ji na pečící papír a na plech. Před pečením vánočku pomašlujeme rozšlehaným vejcem (opatrně aby vejce nestekly na spodek vánočky) a pečeme 40 - 45 minut na 160 stupňů, po 20 minutách stáhneme teplotu na 140 a dopečeme. Jak známo každá trouba peče trochu jinak...Vánočku hlídáme aby se nepřipálila (případně stáhneme teplotu). Je dobré dát na dno trouby další plech, vánočka potom ze spoda není nepříjemně nahnědlá. Necháme vychladnout a podáváme například namazanou povidly nebo jak máte rádi. Dobrou chuť.

    Suroviny

    500 g hladké mouky
    42 g droždí
    120 g cukru
    1 vanilkový cukr
    250 ml mléka
    3 žloutky
    150 g másla
    rozinky
    1 vanilkový lusk
    citronová kůra
    špetka soli


    Od: Paní domácí


    Ta vánočka je moc hezká. Snad se mi povede také taková..



    Od Beruska21 pro : Paní domácí


    Jasně!



    Od The Žrout pro : Paní domácí


    Určitě ano. A přeji Vám dobrou chuť Paní domácí.



    Od The Žrout pro : The Žrout


    A děkuji za recept.



    Od Beruska21 pro : The Žrout


    Já také.



    Od Paní domácí pro : The Žrout


    Nemáš zač, ty Žroute!


    1