Babiččiny křupavé houstičky
Snadné
4 a více porcí
90 a více minut
Jižní Morava
90
.jpg)
0
Play
Stop
Postup
Recept na výjimečně chutné houstičky, s jemnou strukturou, od pekařské babičky z jižní Moravy.
1 - Nejprve si připravíme kvásek, ten nikdy u kynutých těst nevynechávejte, pečivo díky němu skvěle chutná. V míse rozdrolíme droždí, přidáme cukr a promícháváme s droždím dokud není droždí tekuté. Potom přidáme mléko, znovu promícháme a nakonec mouku a vše znovu promícháme. Kvásek musí být vždy řídký, ne však jako polévka. Povrch kvásku lehce poprášíme mouku, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kvásek kynout ideálně v troubě předehřáté na 40 stupňů 45 minut. 2 - Do hnětače dáme všechnu mouku, přidáme vykynutý kvásek, vejce a mléko. Vše promícháváme na menší rychlost. Když se začne tvořit těsto, přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo a sádlo. Zapracujte je do těsta a nakonec přidejte sůl. Je důležité zachovat tento postup. Pokud by tuk a sůl přišli do styku s kváskem, těsto nepokyne. Od přidání soli hněteme těsto stále na menší rychlost ještě 6 minut. Poté mírně zvyšte rychlost (ale ne tak, aby hnětač tancoval na lince kankán) a hněteme těsto dalších 6 minut. Hotové těsto lehce poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme opět v troubě předehřáté na 40 stupňů kynout 60 minut. 3 - vykynuté těsto propracujeme a odvažujme si z něj kousky á 22 g. Ty stočíme do kuličky a necháme na vále kynout 10 minut. Z kuliček poté vytvarujeme pramínky o délce cca 10 cm. Vždy krajní pramen překládáme na prostředek a upleteme housku. Je důležité housku na obou koncích dobře zaštípnout aby se konce při kynutí a následném pečení takzvaně nerozjely. Vykynutou housku poznáme pohmatem. Lehce se housky dotkneme a když se těsto na místě dotyku vrací pomaleji zpět, je houska vykynutá, pokud se navrací, tak jste zaspali. Obvykle nechte housky kynout 20 minut a máte jistotu. 4 - Vykynuté housky opatrně potřeme lehce osolenou vodou a ihned posypeme zvoleným posypem. Troubu předehřejte na 210 stupňů, na dno trouby dejte pekáč s vodou, protože housky se správně pečou v páře, a pečte je 12 minut, pokud máte raději vypečenější nechte je péci o dvě minuty déle. Upečené housky ihned po vyndání opět lehce potřeme nebo poprášíme vodou - aby housky měli lesklejší kůrčičku. Nechte je alespoň trochu vychladnout a podávejte. Většině lidí chutná pečivo, které je ještě teplé, a ani autor receptu není výjimkou. užijte si skvělou chuť těchto slavnostních houstiček. Dobrou chuť.