Kynuté buchty se švestkami z Jeseníků
Snadné
4 a více porcí
90 a více minut
Severní Morava
Postup
Na výlet s
kolo-vylety.cz
1 - V míse rozdrolíme droždí a mícháme ho s cukrem dokud droždí není tekuté. Potom přidáme mléko, promícháme, přidáme hladkou mouku a znovu promícháme. Kvásek má být řídký, ale ne jak na polévku. Pokud by byl řídký moc, přidejte ještě trochu mouky. Kvásek po povrchu lehce zaprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 45 - 50 minut. Ideálním místem pro kynutí je trouba předehřátá na 40 stupňů. 2 - Do hnětače vložíme obě mouky, cukr, žloutky a vykynutý kvásek. Dále přilijeme přibližně 2/3 předepsaného mléka a na malou rychlost spustíme hnětač. Když se začne tvořit těsto přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a znovu pomalu hněteme dokud se máslo nezahněte do těsta. Dle potřeby přidáme mléko a nakonec přidáme špetku soli. Aby těsto dobře kynulo, je nutné přidat máslo a sůl v uvedeném pořadí. Tuk a sůl nesmí přijít do přímého kontaktu s kváskem, těsto by pak nevykynulo. Když máme zahnětené všechny suroviny, lehce zvýšíme rychlost hnětače a hněteme těsto dalších 6 minut. Hotové těsto po povrchu poprášíme hladkou moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout, opět ideálně v troubě předehřáté na 40 stupňů. 3 - Vykynuté těsto propracujeme a odkrajujeme kousky o váze 60 g. tyto kousky v dlani stočíme do kuličky a necháme znovu kynout, tentokrát 20 minut. Nakynuté kuličky dlaní promáčkneme a vytvoříme si placku. Doprostřed dáme povidla a do povidel švestku. Buchtu dobře zabalíme a vložíme do pekáče vymazaného sádlem. Každou buchtu potřeme rozpuštěným sádlem, je to proto, aby se k sobě nepřilepily a šly dobře oddělit po upečení. Buchty v pekáči skládejte uzavřenou částí k sobě. Vyskládejte do pekáče všechny buchty a nechte buchty kynout ještě 25 - 30 minut. Buchty pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů 40 - 45 minut. Upečené buchty ihned po vyndání z trouby pomažte po povrchu mlékem, budou pak vláčnější. Buchty nechte zcela vychladnout a podávejte. Chutnají skvěle. Dobrou chuť. Kynuté buchty jsou vždy skvělé! Můžete si upéci třeba klasické české kynuté buchty nebo míchané kynuté buchty anebo kynuté povidlové buchty.
Suroviny
Na těsto:
Na náplň:
Ostatní: