Beskydské vdolky s jablky a povidly
Střední
4 a více porcí
90 a více minut
Severní Morava
Postup
Na výlet s
kolo-vylety.cz
1 - Tohle je zdravější verze klasických vdolků, nesmaží se, ale pečou a hotové vdolky jsou nádherně nadýchané a chutné. Nejprve si připravíme kvásek. V míse rozdrolíme droždí, přidáme lžičku cukru a promícháváme dokud se droždí nerozpustí. Potom přidáme mléko, promícháme a nakonec přidáme mouku a znovu promícháme. Kvásek po povrchu lehce poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Tím ideálním místem je trouba předehřátá na 40 stupňů. Kvásek necháme kynout 45 minut. 2 - Do hnětače vložíme mouku, skořici, cukr, žloutky, kvásek, přidáme 2/3 mléka a zapneme hnětač na nižší rychlost. Když se začne tvořit těsto přidáme změklé máslo, opět zahněteme a nakonec přidáme špetku soli. Aby těsto dobře kynulo je nutné dodržet tento technologický postup. Mírně zvýšíme rychlost hnětače a hněteme těsto ještě 6 minut. Dle pořeby přilijeme trochu mléka. Hotové těsto poprášíme lehce po povrchu moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout ideálně v troubě předehřáté na 40 stupňů 90 minut. 3 - Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na kostičky. Vykynuté těsto propracujeme a přimícháme jablka. Poté necháme těsto ještě 20 minut odpočinout a na pomoučněném vále nakrájíme těsto na cca 65 g kousky. Ty v ruce stočíme do kulata, vložíme na pekáč s pečícím papírem a dlaní kulaté kousky zmáčkneme. Takto připravené kousky necháme znovu kynout 25 minut. Poté je dlaní opět trochu zmáčkneme a potřeme mlékem. Vdolky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů 30 minut. Ihned po vyndání vdolků z trouby je potřeme mlékem a necháme zcela vychladnout. 4 - Vychladlé vdolky potíráme připraveným povidlovým mazáním, poté je posypeme strouhaným tvarohem a nakonec ozdobíme šlehačkou, kterou na povrchu lehce poprášíme mletou skořicí. Recept je cca na 18 ks vdolků, které velmi, ale velmi rychle mizí. Dobrou chuť.
Suroviny
Na těsto
Na povidla
Ostatní