Střední
4 a více porcí
90 a více minut
Česko
Severní Morava
Postup
1 - Tohle je zdravější verze klasických vdolků, nesmaží se, ale pečou a hotové vdolky jsou nádherně nadýchané a chutné. Nejprve si připravíme kvásek. V míse rozdrolíme droždí, přidáme lžičku cukru a promícháváme dokud se droždí nerozpustí. Potom přidáme mléko, promícháme a nakonec přidáme mouku a znovu promícháme. Kvásek po povrchu lehce poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Tím ideálním místem je trouba předehřátá na 40 stupňů. Kvásek necháme kynout 45 minut. 2 - Do hnětače vložíme mouku, skořici, cukr, žloutky, kvásek, přidáme 2/3 mléka a zapneme hnětač na nižší rychlost. Když se začne tvořit těsto přidáme změklé máslo, opět zahněteme a nakonec přidáme špetku soli. Aby těsto dobře kynulo je nutné dodržet tento technologický postup. Mírně zvýšíme rychlost hnětače a hněteme těsto ještě 6 minut. Dle pořeby přilijeme trochu mléka. Hotové těsto poprášíme lehce po povrchu moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout ideálně v troubě předehřáté na 40 stupňů 90 minut. 3 - Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na kostičky. Vykynuté těsto propracujeme a přimícháme jablka. Poté necháme těsto ještě 20 minut odpočinout a na pomoučněném vále nakrájíme těsto na cca 65 g kousky. Ty v ruce stočíme do kulata, vložíme na pekáč s pečícím papírem a dlaní kulaté kousky zmáčkneme. Takto připravené kousky necháme znovu kynout 25 minut. Poté je dlaní opět trochu zmáčkneme a potřeme mlékem. Vdolky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů 30 minut. Ihned po vyndání vdolků z trouby je potřeme mlékem a necháme zcela vychladnout. 4 - Vychladlé vdolky potíráme připraveným povidlovým mazáním, poté je posypeme strouhaným tvarohem a nakonec ozdobíme šlehačkou, kterou na povrchu lehce poprášíme mletou skořicí. Recept je cca na 18 ks vdolků, které velmi, ale velmi rychle mizí. Dobrou chuť.