Přihlásit

Pražský koláč

Snadné

4 a více porcí

90 a více minut

Praha

Beruska21
792
Pražský koláč – Snadné Česko recept, zvládnete za 90 a více minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Pražský koláč
  • Náhled receptu Pražský koláč
  • Recept: Pražský koláč
  • Pražský koláč
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - V míse rozdrolíme droždí, přidáme cukr a vidličkou promícháváme cukr a droždí dokud droždí není tekuté. Poté přidáme mléko, promícháme a přidáme mouku a znovu vše promícháme. Kvásek po povrchu lehce posypeme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout 45 minut. Ideálním místem je trouba předehřátá na 40 stupňů. 2 - Do mísy přidáme obě mouky, cukr, vejce a vykynutý kvásek. Mléko přidejte nejprve tak z poloviny předepsaného množství. Dolít ho můžete vždycky, opačně to jde hůře...Když se začne tvořit těsto přidáme na kostičky nakrájené máslo a nakonec přidáme špetku soli. Hněteme 6 minut na menší rychlost a dle potřeby přilijeme mléko. Po šesti minutách lehce zvýšíme rychlost hnětače a hněteme dalších 6 minut. Hnětač by neměl na kuchyňské lince poskakovat. Hotové těsto opět lehce posypeme po povrchu moukou a necháme opět v troubě na 40 stupňů kynout 90 minut. 3 - Z vykynutého těsta vytvoříme několik bochánků. Kolik jich bude záleží na vás, koláč nemá žádnou předepsanou velikost. Stočíme těsto do bochánků a necháme je ještě 20 minut kynout. Poté je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme skořicovým cukrem. Koláče na plechu lehce zmáčkneme na placku. Nebojte se toho, vykynou a v troubě se poté také zvednou. Koláče pečeme v troubě předehřáté na 140 stupňů 35 minut. Koláče necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme krém. 4 - Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme moučkový a vanilkový cukr a máslo nakrájené na kostičky. Když je mléko horké rozpustíme v malém množství mléka škrob a přidáme ho do hrnce. Vše důkladně mícháme metličkou dokud nezhoustne. Krém necháme zcela vychladnout. Ve šlehači vyšleháme šlehačku, přidáme studený krém a vše ve šlehači dobře promícháme. Koláče rozpůlíme a potřeme krémem. Nebojte se, je ho dost. Koláče i s krémem dejte ideálně na pár hodin do lednice. A poté si již užívejte této výjimečné pochoutky. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na kvásek

    30 g droždí
    2 lžíce cukru
    2 lžíce mléka
    2 lžíce hladké mouky

    Na těsto

    250 g hladké mouky
    250 g polohrubé mouky
    180 g másla
    3 lžíce cukru
    200 - 300 ml mléka
    1 celé vejce
    vejce na potření
    špetka soli

    Na krém

    200 ml mléka
    1 vanilkový cukr
    3 lžíce moučkového cukru
    100 g másla
    1 a 1/2 lžíce solamylu
    500 ml šlehačky

    Na posyp

    1 lžička mleté skořice
    3 lžičky cukru krystal