Přihlásit

Povidlové buchty kynuté

Snadné

4 a více porcí

90 a více minut

Celá ČR

The Žrout
755
Povidlové buchty kynuté – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 90 a více minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Povidlové buchty kynuté
  • Povidlové buchty kynuté
  • Náhled receptu Povidlové buchty kynuté
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Droždí rozdrolíme do mísy, přidáme cukr a vidličkou vše promícháme dokud droždí není tekuté. Potom přidáme mléko a mouku. Opět vše promícháme Kvásek má být řídký, ale ne jako polévka. Kvásek po povrchu lehce posypeme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Takovým ideálním místem je trouba předehřátá na 40 stupňů. Kvásek necháme kynout 50 minut. 2 - V míse promícháme nejprve sypké suroviny s výjimkou soli. Potom přidáme kvásek, vejce a dvě třetiny mléka. Spustíme hnětač a pomalu hněteme těsto, dle potřeby přiléváme mléko. Když se začne tvořit těsto přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo. Máslo pomalu zahněteme a nakonec přidáme sůl. Aby těsto dobře kynulo, je potřeba dodržet tento technologický postup. Ke kvasinkám se nesmí dostat napřímo ani máslo, ani sůl. 3 - Lehce zvýšíme rychlost hnětače a hněteme těsto dalších 7 minut. Hotové těsto posypeme po povrchu lehce moukou, zakryjeme utěrkou a necháme opět v troubě kynout při teplotě 40 stupňů 90 minut. 4 - Mezitím si připravíme povidlovou náplň smícháním všech předepsaných surovin. Vykynuté těsto propracujeme. Jak budou buchty velké je každého volbou. Já na povidlové buchty odvažuji cca 60 g kousky. Ty následně stočím do kuličky a nechám 20 minut na vále kynout. Kuličky poté zmáčknu dlaní a vytvořím si tak placičky, které plním připravenou náplní. Každou buchtu je potřeba vespodu dobře scvaknout. Buchty vkládáme do pekáče vymazaného máslem a vždy scvaknutou částí k sobě. Buchty potíráme ještě před složením do pekáče rozpuštěným máslem. Je to proto aby se nelepily k sobě. Buchty pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů 45 - 50 minut. Upečené buchty ihned potřeme mlékem aby byly po povrchu vláčnější a měkčí. Potom je necháme vychladnout. Vychladlé buchty vyklopíme na pracovní plochu a opatrně je od sebe oddělíme. Jednotlivé buchty při podávání lehce pocukrujte moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na kvásek

    25 g droždí
    20 g moučkového cukru
    40 g hrubé mouky
    2 - 3 lžíce mléka

    Na těsto

    600 g polohrubé mouky
    3 žloutky
    1 celé vejce
    50 g moučkového cukru
    kůra z 1/2 citronu
    120 g másla
    300 ml mléka
    špetka soli

    Na povidla

    1 balení povidel
    1 lžička mleté skořice
    4 lžíce rumu