Přihlásit

Vodní žloutkové koláče kynuté plněné

Snadné

4 a více porcí

90 a více minut

Celá ČR

Beruska21
855
Vodní žloutkové koláče kynuté plněné  – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 90 a více minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Vodní žloutkové koláče kynuté plněné  – ilustrační foto
  • Vodní žloutkové koláče kynuté plněné  – ilustrační foto
  • Vodní žloutkové koláče kynuté plněné
  • Recept: Vodní žloutkové koláče kynuté plněné
  • Recept: Vodní žloutkové koláče kynuté plněné
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Ve hnětači nejprve šleháme žloutky, smetanu a cukr 7 minut na vysokou rychlost. Potom přidáme mouku, rozdrolené droždí a citronovou kůru. Když se začne tvořit těsto přidáme rozpuštěné a zcela vychladlé máslo. Úplně poslední přidáme špetku soli. Dle potřeby přilévejte smetanu. S tou zpočátku opatrně, dolít ji můžete vždycky, naopak je to trochu složitější...Každá mouka váže vodu trochu jinak. Když máme ve hnětači všechny suroviny a je vytvořené těsto, které by mělo mít stejnou konzistenci jako na klasické koláče nebo třeba vánočku, hněteme na menší rychlost ještě 30 minuty. Potom rychlost mírně zvýšíme a hněteme dalších 6 minut. 2 - Hotové těsto zabíle do dvou ubrousků. Do vyšší mísy nalijeme teplou vodu o teplotě do 40 stupňů. Ne vyšší. Těsto zabalené do ubrousků (jeden uzavřeme dole, druhý nahoře) do ní ponoříme a necháme kynout na teplém místě 90 minut. Tím teplým místem je trouba předehřátá na 40 stupňů. 3 - Vykynuté těsto vybalíme z ubrousků. Může se stát, že se spodní ubrousek trochu otevře. Stát by se to nemělo, ale stává se to. Nic si z toho nedělejte. Těsto vložte zpět do hnětače, přidejte dle potřeby trochu mouky a těsto propracujte. Z těsta si odvažte 60 g kousky jako na klasické koláče. Můžete je samozřejmě dělat také menší. Tyto odvážené kousky stočte v ruce do kuličky a nechte na vále 20 minut kynout. Potom použijte skleničku, jejíž dno vždy položte do mouky a následně vytlačte koláč. vytlačené koláče ihned naplňte náplní, tvarohové navíc ozdobte rozinkami. Koláče nechte opět kynout v troubě na 40 stupňů 20 minut. Vykynuté koláče po okrajích pomašlujte rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů 20 minut. Koláče nechte zcela vychladnout, dle chuti je pocukrujte a podávejte. tato pekařská specialita chutná skvěle k čaji o páté nebo kávě. Světlost koláčů je přirozenou vlastností této pochoutky. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto

    500 g hrubé mouky
    4 žloutky
    25 g droždí
    25 g moučkového cukru
    250 - 350 ml smetany na vaření
    40 g rozpuštěného másla
    citronová kůra z 1/2 citronu
    špetka soli

    Na tvarohovou náplň

    250 g klasického tvarohu
    1/2 tvarohu z vanička
    60 g moučkového cukru
    2 žloutky

    Na povidlovou náplň

    6 lžic povidel
    3 lžíce rumu
    1/2 lžičky mleté skořice

    Ostatní

    rozinky na ozdobení
    1 vejce na pomašlování
    ubrousky na zabalení těsta