Přihlásit

Slovácké vdolečky

Snadné

4 a více porcí

90 a více minut

Střední Morava

Beruska21
1163
Slovácké vdolečky – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 90 a více minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Slovácké vdolečky
  • Náhled receptu Slovácké vdolečky
  • Slovácké vdolečky
  • Slovácké vdolečky – ilustrační foto
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Nejprve si připravíme kvásek. Droždí v zadělávací míse promícháme s cukrem dokud není tekuté. Potom přidáme mléko, vidličkou promícháme a přidáme 2 až 3 lžíce polohrubé mouky a vše promícháme. Kvásek má být řídký, ne však polévkový. Kvásek po povrchu lehce posypeme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 50 minut. Ideálním místem je trouba předehřátá na 40 stupňů. 2 - Ve hnětači nejprve promícháme všechny sypké suroviny s výjimkou soli. Potom přidáme vykynutý kvásek, vejce a přilijeme cca 200 ml mléka. Začneme hnětat těsto. Když se začne tvořit těsto přidáme na kostičky nakrájené a změklé máslo a sůl. Je důležité dávkovat suroviny přesně tímto způsobem. Máslo a sůl se nesmí dostat do přímého styku s kvasinkami, jinak těsto nevykyne. Mírně zvýšíme rychlost hnětače a hněteme 6 minut, dokud se nevytvoří těsto. Dle potřeby přelijte mléko. Někdy mouka váže více vody, jindy méně, proto je důležité nenalít všechno mléko do těsta najednou. Nalijete asi 2/3 předepsaného mléka a potom dle potřeby dolévejte. 3 - Vyhnětané těsto posypeme po povrchu moukou, mísu opět zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout 90 minut, znovu na stejném místě jako kvásek. Připravíme si náplně, jednoduše promícháním předepsaných surovin. Drobenku vytvoříme promícháním změklého másla s předepsanými surovinami a zatím ji vložíme na mrazák. Vykynuté těsto propracujeme a nakrájíme si malé kousky o váze 55 gramů. Stočíme je v dlani do bochánků, které následně dlaní rozmáčkneme na kulatou placku na lehce pomoučněném vále (prkénku). Do prostřed placky dáme dostatek tvarohové náplně a zavineme ji do kulata jako buchtu. Vložíme ji na máslem vymazaný plech nebo pekáč, dlaní lehce zmáčkneme a vytvoříme kulatou placku, ve které uděláme na středu důlek. Do něj vložíme povidlovou náplň. Vdolečky necháme kynout 30 minut na stejném místě jako kvásek a těsto. 4 - Vykynuté vdolečky lehce pomašlujeme rozšlehaným vejcem, vyndáme z mrazáku drobenku a nastrouháme ji na vdolečky. Vdolečky pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů 20 minut. Hotové je nechte zcela vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na kvásek

    30 g droždí
    2 lžičky cukru
    2 lžíce mléka
    2 - 3 lžíce polohrubé mouky

    Na těsto

    500 g polohrubé mouky
    110 g másla
    70 g cukru
    1 vanilkový cukr
    2 žloutky
    citronová kůra z 1/2 citronu
    250 - 300 ml mléka
    1/4 lžičky soli

    Na tvarohovou náplň

    250 g tučného klasického tvarohu (ne z vaničky)
    50 g cukru
    10 g vanilkového cukru
    1 celé vejce
    1 hrst hrozinek

    Na povidlovou náplň

    3 lžíce povidel
    1/2 lžičky mleté skořice
    1 lžíce citronové šťávy

    Na drobenku

    30 g másla
    30 g cukru
    30 g hrubé mouky