Přihlásit

Beléše, beleše nebo báleše s povidly a tvarohem

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Střední Morava

Paní domácí
1848
Beléše, beleše nebo báleše s povidly a tvarohem – Snadné Česko recept, zvládnete za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Beléše, beleše nebo báleše s povidly a tvarohem
  • Beléše, beleše nebo báleše s povidly a tvarohem – ilustrační foto
  • Beléše, beleše nebo báleše s povidly a tvarohem
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Rozdrolíme droždí, přidáme cukr a vidličkou mícháme s droždím dokud se droždí nezačne rozpouštět. Přidáme mléko, promícháme a přidáme mouku a znovu promícháme. Kvásek má být řídký né polévkový. Povrch lehce posypeme moukou a necháme na teplém místě 50 minut kynout. Tím místem je trouba předehřátá na 40 stupňů. 2 - Do hnětače vložíme mouku, cukr a nakynutý kvásek a přilijeme asi 300 ml mléka. Začneme hnětat těsto na menší rychlost a dle potřeby přiléváme mléko. Když se začne tvořit těsto přidáme špetku soli. Hněteme dále 4 minuty na menší rychlost. Potom lehce zvýšíme rychlost hnětače a vyhněteme těsto, které je vláčné. Hotové těsto necháme 15 minut odpočinout. Potom si odvážíme 60 g kousky těsta, za kterých lehkým tažením vytvoříme spíše kulatější placku, kterou vložíme na plech s pečícím papírem a lehce ji přimáčkneme. Necháme placky kynout 15 minut. Potom je vložíme do trouby předehřáté na 150 stupňů a pečeme je 30 minut. Během pečení beléše jednou otočíme. Hotové beléše pomažeme rozpuštěným sádlem. Necháme je zcela vychladnout a potom je pomažeme tvarohem smíchaným s povidly v poměru 1:1. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na kvásek

    30 g droždí
    2 lžíce cukru
    2 - 3 lžíce hladké mouky
    2 lžíce mléka

    Na těsto

    500 g hladké mouky
    1 lžíce cukru
    300 - 400 ml mléka
    špetka soli
    rozpuštěné sádlo na potření

    Ostatní

    měkký tvaroh
    povidla