Přihlásit

Kynutý rozinkový chléb

Snadné

4 a více porcí

90 a více minut

Celá ČR

Paní domácí
1160
Kynutý rozinkový chléb – Snadné Česko recept, zvládnete za 90 a více minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Kynutý rozinkový chléb
  • Náhled receptu Kynutý rozinkový chléb
  • Recept: Kynutý rozinkový chléb
  • Kynutý rozinkový chléb – ilustrační foto
  • Recept: Kynutý rozinkový chléb
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy, přidáme 2 lžíce cukru a promícháváme tak dlouho až je droždí tekuté. Potom přidáme 2 lžíce mléka, promícháme a přidáme 2 - 3 lžíce mouky. Vše důkladně promícháme. Kvásek lehce hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout 45 - 50 minut. Suroviny na kvásek s výjimkou droždí nepočítejte k předepsaným surovinám na chlebíček. 2 - V míse promícháme sypké suroviny (tedy cukr a mouku) s výjimkou soli, kterou přidáme naposledy. Pokud by sůl přišla do styku s kvasinkami, těsto by nenakynulo. K sypkým surovinám přidáme kvásek, celá vejce, cukr, citronovou kůru a potupně přiléváme mléko. S mlékem opatrně, každá mouka váže jinak vodu. Hněteme těsto na menší rychlost 5 minut. Když se začne tvořit těsto, můžeme přidat na kostičky nakrájené změklé máslo a sůl, mírně zvýšíme rychlost a hněteme těsto dalších 5 minut. Hotové těsto poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 90 minut. Pokud máte elektrickou troubu, je tím teplým místem trouba předehřátá na 40 stupňů, uvidíte jak krásně těsto pokyne. Rozinky přelijeme rumem a necháme je v něm namočené. 3 - Vykynuté těsto propracujeme, přidáme rozinky a zahněteme je suroviny do těsta. Těsto vložíme do chlebíčkové formy á 30 cm vymazané máslem a dobře ho rozložíme po délce formy. Necháme 40 minut kynout na teplém místě (už víme kde). Tradiční otázka. Jak poznat že je chlebíček vykynutý ? Lehce zmáčkneme prstem těsto a pokud se rychle vrací do původní polohy, ještě jej nechte kynout. Pokud se vrací pomaleji, bude ok. Pokud se vrací velmi pomalu až vůbec je již překynutý... 4 - Chleba pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 50 - 60 minut. Po deseti minutách stáhněte teplotu na 150 stupňů prostě otevřete dvířka a nechte troubu trochu vyvětrat, chleba již má povrch a základní strukturu hotovou a nespadne). Pokud se chleba začne po stranách lehce odlepovat od hran, je upečený. Každopádně by měl být upečený po uplynutí 60 minut. Po upečení potřete povrch chleba rozpištěným máslem a nechte zcela vychladnoout. Chleb aporcujte nožem na chleba, můžete ho lehce pocukrovat nebo namazat zavařeninou. Chléb je jemné struktury a vynikající chuti. Dobro chuť.

    Suroviny

    500 g polohrubé mouky
    100 g rozinek
    30 g droždí
    50 g cukru krupice
    250 ml mléka
    100 g másla
    2 celá vejce
    citronová kůra z jednoho citronu
    2 lžíce rumu
    1/4 lžičky soli