Přihlásit

Jednoduché a rychlé kynuté housky

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Celá ČR

The Žrout
1107
Jednoduché a rychlé kynuté housky – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Jednoduché a rychlé kynuté housky
  • Jednoduché a rychlé kynuté housky – ilustrační foto
  • Recept: Jednoduché a rychlé kynuté housky
  • Jednoduché a rychlé kynuté housky – ilustrační foto
  • Náhled receptu Jednoduché a rychlé kynuté housky
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Ve hnětači puštěném na menší rychlost, smícháme rozdrobené droždí a všechny suroviny s výjimkou soli a tuku, opatrně přiléváme mléko, množství mléka se vždy liší dle použité mouky. Když se začne tvořit těsto, přidáme tuk a sůl. Tyto dvě suroviny nesmí přijít do přímého kontaktu s droždím, těsto pak nevykyne. Těsto následně hněteme 5 minut na trochu vyšší rychlost. Těsto po povrchu posypeme mouku, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 minut. Ideální je vyhřát troubu na 40 stupňů a v ní nechat těsto kynout. 2 - Nakynuté těsto propracujeme, nakrájíme na kousky á 50 g a vytvoříme si z nich v dlani kuličky. Ty necháme kynout 15 minut. Z kuliček vyválíme prameny a z nich vytvoříme uzel. Uzel uděláme tak, že ho omotáme okolo ukazováčku a spodní konec provlečeme okem pramenu jako by jsme dělali uzel. Houstičky nechte opět na teplém místě kynout 15 - 20 minut. Poprašte je vodou. Vykynuté housky znovu poprášíme vodou a posypeme kmínem, sezamem či mákem, jak kdo rád. Pokud budete chtít posypat housky solí, budete potřebovat takovou, která má větší krystalky, klasická kuchyňská na to vhodná není. Housky pečeme v troubě předehřáté na 210 stupňů 12 - 15 minut. Po upečení housky opět poprášíme vodou. Nechte houstičky vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    250 g hladké mouky
    1 celé vejce
    17 g droždí
    1/2 lžičky soli
    220 - 250 ml mléka
    25 g tuku nebo oleje
    kmín, sezam nebo mák na posyp
    1 lžička cukru