Jednoduché a rychlé kynuté housky
Snadné
4 a více porcí
45 - 60 minut
Celá ČR
1100
0
Play
Stop
Postup
1 - Ve hnětači puštěném na menší rychlost, smícháme rozdrobené droždí a všechny suroviny s výjimkou soli a tuku, opatrně přiléváme mléko, množství mléka se vždy liší dle použité mouky. Když se začne tvořit těsto, přidáme tuk a sůl. Tyto dvě suroviny nesmí přijít do přímého kontaktu s droždím, těsto pak nevykyne. Těsto následně hněteme 5 minut na trochu vyšší rychlost. Těsto po povrchu posypeme mouku, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 minut. Ideální je vyhřát troubu na 40 stupňů a v ní nechat těsto kynout.
2 - Nakynuté těsto propracujeme, nakrájíme na kousky á 50 g a vytvoříme si z nich v dlani kuličky. Ty necháme kynout 15 minut. Z kuliček vyválíme prameny a z nich vytvoříme uzel. Uzel uděláme tak, že ho omotáme okolo ukazováčku a spodní konec provlečeme okem pramenu jako by jsme dělali uzel. Houstičky nechte opět na teplém místě kynout 15 - 20 minut. Poprašte je vodou. Vykynuté housky znovu poprášíme vodou a posypeme kmínem, sezamem či mákem, jak kdo rád. Pokud budete chtít posypat housky solí, budete potřebovat takovou, která má větší krystalky, klasická kuchyňská na to vhodná není. Housky pečeme v troubě předehřáté na 210 stupňů 12 - 15 minut. Po upečení housky opět poprášíme vodou. Nechte houstičky vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.
Suroviny