Přihlásit

Vanilková zmrzlina

Snadné

4 a více porcí

90 a více minut

Celá ČR

Beruska21
638
Vanilková zmrzlina – Snadné Česko recept, zvládnete za 90 a více minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Vanilková zmrzlina
  • Náhled receptu Vanilková zmrzlina
  • Vanilková zmrzlina – ilustrační foto
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Vanilkový lusk podélně rozřízneme a ideálně čajovou lžičkou z něj vyškrábeme dřeň se semínky. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme cukr, vyškrábanou vanilkovou dřeň a mícháme dokud mléko není horké. Mléko se nesmí vařit! Necháme mléko vychladnout 10 minut. 2 - Ideálně v nerezové míse rozšleháme žloutky a postupně přiléváme cukrové mléko a zároveň metličkou šleháme žloutky s mlékem. Když je mléko se žloutky promíchané, vrátíme hrnec zpět na sporák a znovu zahřejeme na teplotu těsně pod bod varu. Poté vypněte plamen, do směsi přidejte celý vanilkový lusk, směs nechte vychladnout a poté ji vložte na 24 hodin do chladničky. V této fázi nemrazit! Pouze nechte louhovat vanilkový lusk v mléce. Po 24 hodinách vyndejte vanilkový lusk, přidejte vyšlehanou šlehačku a vše důkladně promíchejte. Poté máte klasicky dvě možnosti: použít zmrzlinovač nebo vložit směs do mrazáku, ideálně nastaveného na -24 stupňů a přibližně po hodině zmrzlinu promíchávat od namrzlých krajů ke středu. Tento postup opakujte dokud nebude mít zmrzlina požadovanou konzistenci. Je to právě promíchávání, co dělá zmrzlinu zmrzlinou! Jednotlivé porce zmrzliny ozdobte dle vlastní volby, například nastrouhanou hořkou čokoládou nebo šlehačkou apod. Dobrou vanilkovou chuť.

    Suroviny

    6 žloutků
    180 g cukru krupice
    1 celý vanilkový lusk
    550 ml plnotučného mléka
    250 ml smetany ke šlehání