Postup
1 - Vanilkový lusk podélně rozřízneme a ideálně čajovou lžičkou z něj vyškrábeme dřeň se semínky. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme cukr, vyškrábanou vanilkovou dřeň a mícháme dokud mléko není horké. Mléko se nesmí vařit! Necháme mléko vychladnout 10 minut. 2 - Ideálně v nerezové míse rozšleháme žloutky a postupně přiléváme cukrové mléko a zároveň metličkou šleháme žloutky s mlékem. Když je mléko se žloutky promíchané, vrátíme hrnec zpět na sporák a znovu zahřejeme na teplotu těsně pod bod varu. Poté vypněte plamen, do směsi přidejte celý vanilkový lusk, směs nechte vychladnout a poté ji vložte na 24 hodin do chladničky. V této fázi nemrazit! Pouze nechte louhovat vanilkový lusk v mléce. Po 24 hodinách vyndejte vanilkový lusk, přidejte vyšlehanou šlehačku a vše důkladně promíchejte. Poté máte klasicky dvě možnosti: použít zmrzlinovač nebo vložit směs do mrazáku, ideálně nastaveného na -24 stupňů a přibližně po hodině zmrzlinu promíchávat od namrzlých krajů ke středu. Tento postup opakujte dokud nebude mít zmrzlina požadovanou konzistenci. Je to právě promíchávání, co dělá zmrzlinu zmrzlinou! Jednotlivé porce zmrzliny ozdobte dle vlastní volby, například nastrouhanou hořkou čokoládou nebo šlehačkou apod. Dobrou vanilkovou chuť.