Postup
1 - Jahody očistíme, vložíme do hrnce, rozšťoucháme je šťouchačkou na brambory nebo vidličkou, přidáme 3 lžíce cukru, promícháme a přivedeme k varu. Hrnec v žádném případě nezakrývejte pokličkou. Přiveďte k varu a povařte za častého míchání 4 - 5 minut. Jahody zcela změknou, pak vypněte plamen a jahody rozmixujte. 2 - Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a polovinu šlehačky. Plamen stáhneme na polovinu a za častého míchání metličkou mícháme těsně pod bod varu a dokud se cukr nerozpustí. Směs se v žádném případě nesmí vařit. Vypneme plamen, necháme trochu směs vychladnout, rozšleháme v míse žloutky a postupně přiléváme trochu vychladlou směs a zároveň metličkou promícháváme žloutky s mléčnou směsí. Poté směs s rozšlehanými žloutky vrátíme zpět do hrnce a opět vaříme pod bod varu. Vařit se směs nesmí. Poté ji necháme zcela vychladnout, ideálně přes noc v lednici. 3 - Do rozmixovaných jahod přidáme lžíci datlového sirupu a dobře promícháme. Jahodovou směs poté smícháme s vychladlou mléčně - smetanovou směsí a vyšlehanou druhou polovinou šlehačky. Vše důkladně promícháme, ideálně ve šlehači. Na zmrzlinu poté můžeme použít zmrzlinovač, pokud ho nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby nebo nádob, vložte do mrazáku ve kterém nastavte nejvyšší teplotu, a přibližně vždy po hodině směs promíchávejte a vidličkou rozmačkávejte zmrzlou hmotu směrem od krajů na střed, dokud nebude mít zmrzlina správnou konzistenci. Jednotlivé porce ozdobte kousky čerstvých jahod a již si jen pochutnávejte. Dobrou chuť.