Slovenský tvarohový závin z octového těsta
Snadné
4 a více porcí
45 - 60 minut
Slovensko
96
.jpg)
0
Play
Stop
Postup
Octové těsto je slovenskou trade-mark, je jednoduché na přípravu a chutná skvěle. Pochutnejte si na variantě s tvarohovou náplní.
1 - Nejprve si nahřejeme v troubě nerezovou mísu - budeme ji používat na zakrytí těsta. Troubu předehřejeme na 100 stupňů a vložíme mísu a necháme ji nahřívat 20 minut. V míse promícháme mouku se špetkou soli, potom přidáme všechny ostatní suroviny a vytvoříme těsto. Těsto na vále zakryjeme nahřátou nerezovou mísou a necháme 15 minut odpočívat. Mezitím si z předepsaných surovin připravíme tvarohovou náplň, kterou vyšleháme ve šlehači do hladka. Z těsta vyválíme obdélníkový plát, který se snažíme vyválet tak aby byl co nejvíce na šířku. Plát položíme na pečící papír, lehce posypeme hrubou krupicí, přidáme připravenou náplň a zavineme závin. Závin na koncích a vespod dobře zaštípneme, někdy pomáhá lehce si navlhčit prsty. Závin na pečícím papíru opatrně vložíme na pekáč. Závin pomašlujeme rozšlehaným vejcem, promíchaným s rozpuštěným, vychladlým máslem a citronovou šťávou. Závin pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 40 minut. Těsto neobsahuje cukr, proto neztmavne. Moučník nechte vychladnout, lehce ho posypte moučkovým cukrem a podávejte. Dobrou chuť.