Přihlásit

Slovenský tvarohový závin z octového těsta

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Slovensko

Paní domácí
96
Slovenský tvarohový závin z octového těsta – Snadné Slovensko recept, zvládnete za 45 - 60 minut

Dnes je: 13.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Slovenský tvarohový závin z octového těsta
  • Slovenský tvarohový závin z octového těsta
  • Slovenský tvarohový závin z octového těsta – ilustrační foto
  • Slovenský tvarohový závin z octového těsta
  • Recept: Slovenský tvarohový závin z octového těsta
  • Play
    Stop

    Postup

    Octové těsto je slovenskou trade-mark, je jednoduché na přípravu a chutná skvěle. Pochutnejte si na variantě s tvarohovou náplní.

    1 - Nejprve si nahřejeme v troubě nerezovou mísu - budeme ji používat na zakrytí těsta. Troubu předehřejeme na 100 stupňů a vložíme mísu a necháme ji nahřívat 20 minut. V míse promícháme mouku se špetkou soli, potom přidáme všechny ostatní suroviny a vytvoříme těsto. Těsto na vále zakryjeme nahřátou nerezovou mísou a necháme 15 minut odpočívat. Mezitím si z předepsaných surovin připravíme tvarohovou náplň, kterou vyšleháme ve šlehači do hladka. Z těsta vyválíme obdélníkový plát, který se snažíme vyválet tak aby byl co nejvíce na šířku. Plát položíme na pečící papír, lehce posypeme hrubou krupicí, přidáme připravenou náplň a zavineme závin. Závin na koncích a vespod dobře zaštípneme, někdy pomáhá lehce si navlhčit prsty. Závin na pečícím papíru opatrně vložíme na pekáč. Závin pomašlujeme rozšlehaným vejcem, promíchaným s rozpuštěným, vychladlým máslem a citronovou šťávou. Závin pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 40 minut. Těsto neobsahuje cukr, proto neztmavne. Moučník nechte vychladnout, lehce ho posypte moučkovým cukrem a podávejte. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto

    250 g polohrubé mouky
    30 g másla
    1 plná lžíce klasického 8% octa
    3 -4 lžíce vody
    1 vejce
    špetka soli

    Na náplň

    750 g klasického tvarohu (ne z vaničky)
    50 g hrozinek
    180 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    2 žloutky
    1 lžíce šťávy z citronu

    Ostatní

    1 rozšlehané vejce
    1 lžíce rozpuštěného másla
    1 lžíce citronové šťávy
    hrubá krupice
    moučkový cukr na posyp