Slovenský tradiční jablkový závin
Snadné
4 a více porcí
45 - 60 minut
Slovensko
81
.jpg)
0
Play
Stop
Postup
Chutný a tradiční recept na jablkový závin od našich sousedů ze Slovenska. Překvapí svou chutí a jednoduchostí. Zvládne ho každý.
1 - Do mísy vložíme nejprve mouku a promícháme ji se špetkou soli. Potom přidáme vejce, ocet, rozpuštěné, ale vychladlé máslo a 3 - 4 lžíce vody. Vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto, které je trochu tužší, pokud je jako z kamene, můžete přidat lžíci vody. Těsto zakryjeme nahřátou mísou - vložte ideálně nerezovou mísu do trouby předehřáté na 100 stupňů a nechte ji 15 nahřívat. Takto nahřátou mísou zakryjeme na vále hotové těsto a necháme ho pod ní 15 minut. Potom si na pomoučněném vále vytvoříme plát těsta na závin. Do středu plátu rozložíme piškotovou strouhanku, na ni rozložíme nastrouhaná jablka a jablka posypeme cukrem smíchaným se skořicí. Stočíme těsto do závinu, zacvakneme konce a těsto na spodku závinu a závin položíme na plech s pečícím papírem. 2 - Závin pomažeme rozšlehaným vejcem smíchaným se lžičkou rozpuštěného, ale zchladlého másla. Pomašlujeme závin takto vylepšeným vejcem s máslem a pečeme závin v troubě předehřáté na 180 stupňů 45 minut. Závin nechte vychladnout, naporcujte, lehce pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte. Chutná skvěle. Dobrou chuť.