Přihlásit

Slovenský tradiční jablkový závin

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Slovensko

Beruska21
80
Slovenský tradiční jablkový závin – Snadné Slovensko recept, zvládnete za 45 - 60 minut

Dnes je: 9.10. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Slovenský tradiční jablkový závin – ilustrační foto
  • Náhled receptu Slovenský tradiční jablkový závin
  • Recept: Slovenský tradiční jablkový závin
  • Náhled receptu Slovenský tradiční jablkový závin
  • Play
    Stop

    Postup

    Chutný a tradiční recept na jablkový závin od našich sousedů ze Slovenska. Překvapí svou chutí a jednoduchostí. Zvládne ho každý.

    1 - Do mísy vložíme nejprve mouku a promícháme ji se špetkou soli. Potom přidáme vejce, ocet, rozpuštěné, ale vychladlé máslo a 3 - 4 lžíce vody. Vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto, které je trochu tužší, pokud je jako z kamene, můžete přidat lžíci vody. Těsto zakryjeme nahřátou mísou - vložte ideálně nerezovou mísu do trouby předehřáté na 100 stupňů a nechte ji 15 nahřívat. Takto nahřátou mísou zakryjeme na vále hotové těsto a necháme ho pod ní 15 minut. Potom si na pomoučněném vále vytvoříme plát těsta na závin. Do středu plátu rozložíme piškotovou strouhanku, na ni rozložíme nastrouhaná jablka a jablka posypeme cukrem smíchaným se skořicí. Stočíme těsto do závinu, zacvakneme konce a těsto na spodku závinu a závin položíme na plech s pečícím papírem. 2 - Závin pomažeme rozšlehaným vejcem smíchaným se lžičkou rozpuštěného, ale zchladlého másla. Pomašlujeme závin takto vylepšeným vejcem s máslem a pečeme závin v troubě předehřáté na 180 stupňů 45 minut. Závin nechte vychladnout, naporcujte, lehce pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte. Chutná skvěle. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto:

    250 g polohrubé mouky
    30 g másla
    1 celé vejce
    1 lžíce octa
    4 - 5 lžic vlažné vody
    špetka soli

    Na náplň:

    700 - 800 g jablek
    3 lžíce cukru
    1 lžička mleté skořice
    piškotová strouhanka

    Ostatni:

    1 rozšlehané vejce
    1 lžička rozpuštěného másla
    moučkový cukr ne lehký posyp závinu