Křehký švestkový koláč z Jeseníků
Snadné
4 a více porcí
45 - 60 minut
Severní Morava
Postup
Na výlet s
kolo-vylety.cz
1 - Do mísy vložíme sypké suroviny na těsto a promícháme je. Potom nastrouháme máslo (lépe se s ním potom pracuje) a přidáme žloutky. Poté vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto, které necháme 30 minut odležet v chladničce. Na koláč použijte dortovou formu, ideálně s průměrem 24 cm. Boky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a dospodu dejte pečící papír. Těsto vložíme do formy a vytvoříme placku, kterou postupně upravujeme tak, aby měla alespoň 1 cm vysoké okraje. 2 - Potom rozložíme na těsto rozpůlené švestky, naskládejte ve dvou vrstvách na sobě, a posypeme je skořicovým cukrem. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů nejprve 20 minut. Mezitím si z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Po 20 minutách vyndáme koláč z trouby a potřeme ho sněhem, který zarovnáme tak, aby byl koláč celý zakrytý sněhem. Koláč vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut. Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte. Švestky přirozeně pouští šťávu, což dodává tomuto skvělému moučníku další stupeň chuti. Dobrou chuť.
Suroviny
Na švestky
Na sníh