Přihlásit

Křehký švestkový koláč z Jeseníků

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Severní Morava

The Žrout
410
Křehký švestkový koláč z Jeseníků – Snadné Česko recept, zvládnete za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Křehký švestkový koláč z Jeseníků
  • Křehký švestkový koláč z Jeseníků
  • Recept: Křehký švestkový koláč z Jeseníků
  • Křehký švestkový koláč z Jeseníků – ilustrační foto
  • Recept: Křehký švestkový koláč z Jeseníků
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Do mísy vložíme sypké suroviny na těsto a promícháme je. Potom nastrouháme máslo (lépe se s ním potom pracuje) a přidáme žloutky. Poté vše důkladně promícháme a vytvoříme těsto, které necháme 30 minut odležet v chladničce. Na koláč použijte dortovou formu, ideálně s průměrem 24 cm. Boky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a dospodu dejte pečící papír. Těsto vložíme do formy a vytvoříme placku, kterou postupně upravujeme tak, aby měla alespoň 1 cm vysoké okraje. 2 - Potom rozložíme na těsto rozpůlené švestky, naskládejte ve dvou vrstvách na sobě, a posypeme je skořicovým cukrem. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů nejprve 20 minut. Mezitím si z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Po 20 minutách vyndáme koláč z trouby a potřeme ho sněhem, který zarovnáme tak, aby byl koláč celý zakrytý sněhem. Koláč vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut. Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte. Švestky přirozeně pouští šťávu, což dodává tomuto skvělému moučníku další stupeň chuti. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na těsto

    250 g hladké mouky
    170 g másla
    3 žloutky
    1 lžíce cukru
    špetka soli

    Na švestky

    900 - 100 g vypeckovaných švestek
    3 lžíce cukru
    1 lžička mleté skořice

    Na sníh

    5 bílků
    4 lžíce cukru
    špetka soli