Přihlásit

Kaštanový dort

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Celá ČR

Beruska21
108
Jak uvařit kaštanový dort? Snadné recept, připravený za 60 - 90 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Kaštanový dort
  • Kaštanový dort – ilustrační foto
  • Recept: Kaštanový dort
  • Play
    Stop

    Postup

    Tradiční, ale trochu pozapomenutý recept na kaštanový dort. Recept potěší každého labužníka a není složitý na přípravu.

    1 - Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a trošky soli vyšleháme tuhý sníh, který prozatím odložíme do ledničky. Ve šlehači potom třeme žloutky s máslem do pěny na nejvyšší rychlost cca 15 minut. Potom za stálého šlehání přidáme žloutky a šleháme dalších 20 minut. Následně přidáme nasekané pečené kaštany, nasekané mandle, zašleháme sníh a nakonec mouku. Těsto pak nalijeme do dortové formy - na dno položíme pečící papír a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů 40 minut. Korpus necháme zcela vychladnout a poté ho v půlce rozřízneme. 2 - Z předepsaných surovin si připravíme náplň. Nejprve vyšleháme šlehačku, pak zašleháme vše ostatní. Náplň rozeřeme po korpusu a zakryjeme ho horní odřízlou částí. Dort prozatím vložíme do lednice. 3 - Připravíme si pomazání na dort. Žloutky smícháme s mlékem cukrem a moukou. Vše mícháme v nerez míse. Mísu potom vložíme do hrnce s vroucí vodou a ideálně ručním elektrickým šlehačem, šleháme dokud směs nezhoustne. Potom mísu přendáme do hrnce se studenou vodou a mícháme do vychladnutí. Pomazáním potřeme celý korpus dortu. Takto připravený dort vložte do lednice a nechte ho v ní ideálně přes noc. Pak použijeme dortovou šablonu a posypeme povrch dortu přes šablonu kakaem. Nakonec povrch dortu lehce posypeme nasekanými mandlemi. Hotovo. A již si jen pochutnávejte na tomto tradičním dortu. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na korpus

    150 g pečených nasekaných kaštanů
    8 vajec
    80 g hrubé mouky
    80 g másla
    180 g moučkového cukru
    60 g nasekaných mandlí
    trochu soli

    Na náplň

    500 ml smetany ke šlehání
    200 g pečených nasekaných kaštanů
    100 g sekaných mandlí
    50 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr

    Na pomazání

    200 ml mléka
    4 žloutky
    80 g moučkového cukru
    25 g hrubé mouky
    1 vanilkový cukr
    kakao na posyp
    nasekané mandle na posyp