Kaštanový dort
Snadné
4 a více porcí
60 - 90 minut
Celá ČR
113
.jpg)
0
Play
Stop
Postup
Tradiční, ale trochu pozapomenutý recept na kaštanový dort. Recept potěší každého labužníka a není složitý na přípravu.
1 - Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a trošky soli vyšleháme tuhý sníh, který prozatím odložíme do ledničky. Ve šlehači potom třeme žloutky s máslem do pěny na nejvyšší rychlost cca 15 minut. Potom za stálého šlehání přidáme žloutky a šleháme dalších 20 minut. Následně přidáme nasekané pečené kaštany, nasekané mandle, zašleháme sníh a nakonec mouku. Těsto pak nalijeme do dortové formy - na dno položíme pečící papír a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů 40 minut. Korpus necháme zcela vychladnout a poté ho v půlce rozřízneme. 2 - Z předepsaných surovin si připravíme náplň. Nejprve vyšleháme šlehačku, pak zašleháme vše ostatní. Náplň rozeřeme po korpusu a zakryjeme ho horní odřízlou částí. Dort prozatím vložíme do lednice. 3 - Připravíme si pomazání na dort. Žloutky smícháme s mlékem cukrem a moukou. Vše mícháme v nerez míse. Mísu potom vložíme do hrnce s vroucí vodou a ideálně ručním elektrickým šlehačem, šleháme dokud směs nezhoustne. Potom mísu přendáme do hrnce se studenou vodou a mícháme do vychladnutí. Pomazáním potřeme celý korpus dortu. Takto připravený dort vložte do lednice a nechte ho v ní ideálně přes noc. Pak použijeme dortovou šablonu a posypeme povrch dortu přes šablonu kakaem. Nakonec povrch dortu lehce posypeme nasekanými mandlemi. Hotovo. A již si jen pochutnávejte na tomto tradičním dortu. Dobrou chuť.