Přihlásit

Jemný jahodový koláč

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Celá ČR

Paní domácí
1356
Jemný jahodový koláč  – Snadné Česko recept, zvládnete za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Jemný jahodový koláč
  • Jemný jahodový koláč  – ilustrační foto
  • Recept: Jemný jahodový koláč
  • Recept: Jemný jahodový koláč
  • Play
    Stop

    Postup

    1 - Z předepsaných surovin na korpus si vypracujeme v zadělávací míse ručně těsto. Práci si zjednodušte tím, že máslo do mouky nastrouháte. Hotové těsto necháme pod utěrkou 2 hodiny odpočinout. 2 - Těsto na korpus rozložíme v másle vymazaném zapékacím pekáči. Použil jsem pekáč 18 x 30 cm, větší nedoporučuji. Pečte korpus v troubě předehřáté na 140 stupňů 20 minut. Mezitím si připravte piškot. Nejprve šlehejte žloutky s cukrem do pěny. Potom přidejte tuhý sníh z bílků (než začnete šlehat sníh, přidejte špetku do bílků soli) a mouku. Zašlehejte opatrně, ne déle než 1 minutu. Na korpus rozložte jahody (rozložte je tak aby se později koláč dobře krájel), polijte je piškotem a dejte do trouby nyní předehřáté na 160 stupňů. Pečete 30 minut. Po upečení vypněte troubu, ale koláč v ní ještě 10 minut nechte. Pak koláč vyndejte, nechte zcela vychladnout, pocukrujte a podávejte. Chutná skvěle s horkým čajem. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na korpus

    300 g hladké mouky
    150 g másla
    3 lžíce mléka
    2 žloutky
    80 g moučkového cukru
    citronová kůra z 1/2 citronu

    Na piškot

    3 vejce
    70 g moučkového cukru
    60 g hrubé mouky

    Ostatní

    500 g jahod