Krakonošův švestkový koláč
Snadné
4 a více porcí
60 - 90 minut
Východní Čechy
Postup
Na výlet s
kolo-vylety.cz
1 - Ve šlehači nejprve šleháme na nejvyšší rychlost máslo a oba cukry do pěny, minimálně 10 minut. Potom snížíme rychlost, přidáme vejce, zašleháme a po lžících přidáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. V tento moment mějte šlehač na poloviční rychlosti a šlehejte těsto 3 minuty. Těsto nakonec ještě ručně propracujeme, odložíme na talíř a zakryjeme ho potravinářskou folií. Takto připravené těsto necháme 30 minut odležet v lednici. 2 - Mezitím si připravíme náplň a drobenku. Do šlehače vložíme všechny předepsané suroviny, kromě švestek. Tvarohovou náplň šleháme dokud není hladká. Švestky odpeckujeme a nakrájíme na kostky. Dále promícháme všechny suroviny na drobenku. Na koláč Krakonoš použil kulatou koláčkovou formu s průměrem 24 cm, ale můžete použít jakoukoli vhodnou formu. Z těsta na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválíme válečkem těsto co nejvíce do kulatého tvaru. Takto připravené těsto vložíme do formy, kde ho ještě upravíme a vytvoříme okraje. Potom na těsto nalijeme tvarohovou náplň a rozložíme na koláč na kostky nakrájené švestky. Švestek je na koláč opravdu hodně, ale Krakonoš je vládce hor, s pěti švestkami na koláči by vás hnal...Koláč posypeme připravenou drobenkou a pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů 55 minut. Koláč nechte zcela vychladnout, poté ho opatrně naporcujte a podávejte. Pokud to vydržíte a necháte koláč přes noc odležet v lednici, koláč získá přímo labužnickou chuť. Dobrou chuť.
Suroviny
Na náplň
Na drobenku